Замъкът Książ във Валбрич

Едно от любимите ми неща във Вроцлав е удобното му местоположение, поради което е чудесна отправна точка за еднодневни екскурзии. Регионът на Долна Силезия е осеян с великолепни средновековни замъци, имения и барокови дворци. На всеки ъгъл има нещо специално, с привидно заспали градове, криещи истински скъпоценни камъни, които чакат да бъдат проучени. Тъй като имахме само един ден, в който можехме да излезем извън Вроцлав, трябваше да подредим приоритетите си. Първият ни избор беше замъкът Książ, бившата резиденция на семейство фон Хохберг. Това се оказа и третият по големина замък в Полша.

Замъкът Książ във Валбрич

Как да стигнеш до замъка Książ от Вроцлав

Най-лесният начин да стигнеш до замъка Książ от Вроцлав е като хванеш влак от централната гара на Вроцлав до Валбрич (Wałbrzych). Eдиничен билет струва 22 злоти (около 9,50 лв.), а пътуването отнема приблизително час. Връщането към Вроцлав е безплатно, ако го направиш в същия ден и покажеш на кондуктора билета си за замъка. Най-близката жп гара до замъка е Wałbrzych Szczawienko, която отстои на около 3-4 км от него.

Замъкът Książ във Валбрич
Прочети още: Уикенд във Вроцлав, Полша 

От гарата можеш да хванеш градски автобус номер 8 или 12 до Książ. Цялата информация е достъпна и на сайта на замъка. Все пак трябва да отбележа, че автобусите не са на толкова често, колкото сме свикнали, затова е добре да провериш графика. Така и не успяхме да си платим билета за авобуса, понеже нямаше машини в него или на спирката, нито можеше да си закупим от шофьора. Затоеа не мога да споделя информация за цената.

Колко струва да посетиш замъка Książ

Можеш да избереш да посетиш отделни атракции или да си вземеш целодневен билет, за да видиш всичко, което Валбрич може да предложи. На уебсайта на замъка Książ има няколко различни пакета. Те са много разнообразни, така че всеки ще намери нещо за себе си в зависимост от личните си предпочитания, бюджет или времеви ограничения.

Замъкът Książ във Валбрич

До замъка стигнахме в 1 на обяд, така че имахме ограничено време, за да хванем последния влак в 19:38. Това автоматично означаваше, че времето няма да ни стигне да разгледаме всичко. Въпреки че наистина искахме да разгледаме бившата мина, намираща се на 10 км от замъка, просто нямаше да е възможно да я посетим и да хванем последния влак.

В крайна сметка избрахме пакета от 85 злоти/човек (37 лева). В него са включени посещение на замъка с аудиогид, обиколка с екскурзовод на подземието, както и посещение на конюшните и ботаническата градина. Ако решиш да резервираш билетите си онлайн, имай предвид, че посоченият час е валиден за посещението на подземията. За замъка не е нужна резервация – можеш да го посетиш когато искаш, стига да е в рамките на работното му време. В случая препоръчвам да си вземеш билет на място, тъй като няма значителни опашки. Така ще си сигурен, че не зависиш дали влакът или автобусът ще пристигне навреме.

Замъкът Książ

Тъй като предпочитаме да разглеждаме забележителностите с нашето си темпо, избрахме да се разходим с аудиогид. Има общо над 400 стаи, но четвъртият и петият етаж не са достъпни за посетители. Стените на замъка крият драматичната му история: от нацистката окупация през 1941 г. до разграбването му от Червената армия четири години по-късно. През това време много исторически стаи са възстановени или унищожени, а много от ценностите му са откраднати.

Замъкът Książ във Валбрич
Замъкът Książ във Валбрич

Отне ни приблизително час и половина, за да разгледаме замъка, тъй като аудиогидът описва подробно историята на всяка стая и обитатателите ѝ. Хареса ми да науча повече за семейство Хохберг, особено за родената в Уелс Мери Тереза Оливия Корнуолис-Уест, наричана на галено принцеса Дейзи. Тя е ценен източник за епохата на Едуард, тъй като описва в дневници аристократичния си живот. Намерих житейската история на Дейзи за толкова завладяваща, че си поръчах няколко книги за нея.

Най-впечатляващата зала на замъка безспорно е внушителната двуетажна Максимилианова зала с черна мраморна камина, декоративен таван и три малки балкона. Частта, която лично аз намерих за най-завладяваща обаче, беше изложбата от над 200 снимки на Луи Ардуен, главен готвач на семейство фон Хохберг. Той документира живота на семейството, както и на обикновените хора, които работят за тях. Това ми позволи да направя пътуване назад във времето до началото на 20-ти век и ми предостави страхотна представа за ежедневневието в замъка Książ. Другото нещо, което ми направи впечатление, е , че около 50 котки все още живеят на територията на замъка – въпреки че не забелязахме нито една!

Вълшебните градински тераси на замъка Książ

Ако посещаваш замъка Książ между април и септември, можеш да се разходиш из неговите впечатляващи градински тераси. Те са разположени на 12 различни нива и покриват огромна площ от 20 декара. Външният им вид се е променял през вековете, но сегашната им форма дължим на самата принцеса Дейзи. Когато семейство фон Хохберг се премества в замъка, тя е толкова отвратена от суровия, минималистичен пруски пейзаж, че нарежда реконструкция на градинския парк. За целта тя води градинари и архитект от родния ѝ Нюлендс, за да ѝ аранжират градина в английски стил. Била много взискателна и държала на високите стандарти. Попаднах на информация, че са били необходими 100 градинари и над 20 000 растения, за да се поддържат градините всяка година!

Замъкът Książ във Валбрич

Резултат от техните колективни усилия са тези изключително красиви тераси на замъка. Самата аз се почувствах като принцеса, разхождайки се из зашеметяващите чимширови композиции и фонтани от декоративни камъни!

Ако планираш посещение през по-студените месеци, не всичко е загубено! От 2019 г. има нова атракция, наречена Gardens of Light, където градините изпълват нощта с хиляди светлини в грандиозно светлинно шоу. Аз лично бих се радвала на шанса да видя терасите от различна гледна точка и да видя дали запазват чара си и след залез слънце!

От замъка Książ до ботаническата градина

Когато приключихме с разглеждането на територията на замъка, ни очакваше още една атракция – ботаническата градина (Palmiarnia), разположена на около 2 км от Książ. Преди да тръгнем да разглеждаме замъка, проверих разписанието на автобуса към Вабрич, за да можем да си разграфим по-добре времето. С него се стига до кръгово, на което се намира и самата градина.

Историята на ботаническата градина

Palmiarnia е построена по инициатива на Ханс Хайнрих XV като подарък за неговата съпруга Дейзи. Някои го наричат най-големият и красив букет цветя, който можеш да си представиш. Аз бих добавила и най-скъпия към това определение. Строителството на градината отнело 3 години и струвало 7 милиона марки в злато, което за онова време било астрономическа сума!

Замъкът Książ във Валбрич

След като се разрових по-надълбоко в историята на това място, открих, че това не е единствената впечатляваща цифра. Целият комплекс се простира на площ от 1900 квадратни метра. Освен Palmiarnia , той включва още оранжерия, японска, розова, овощна и зеленчукова градини, както и зона за отглеждане на храсти. Малко след приключване на строителните работи ботаническата градина става дом на още над 80 вида екзотични растения от цял свят.

Струва си да се спомене и уникалният материал, използван за облицовка на интериора на тази внушителна 15-метрова сграда. За да угоди на съпругата си, Ханс Хайнрих XV поръчал седем товарни влака от Сицилия с втвърдена лава от вулкана Етна да бъдат транспортирани до Валбрич. Строителите трябвало да разбият вулканичния камък на по-малки парчета, за да създадат пещери, водопади и стени с растения, на които туристите могат да се наслаждават и до днес. Любимата част на Дейзи от Palmiarnia обаче несъмнено била розовата градина. В интерес на истината, тя обичала розите толкова много, че има сорт със снежнобели листенца, кръстен на нея!

Замъкът Książ във Валбрич

Посещение на Palmiarnia

Не се предлагат обиколки с екскурзовод на ботаническата градина. Ако и ти като нас обичаш да изследваш със собствено темпо, това не би трябвало да те притеснява. Ако обаче предпочиташ някой да ти разкаже за уникалните растения, които виреят там, съжалявам да те разочаровам.

В момента можеш да намериш над 250 вида растения от различни краища на света. Има бамбук от Азия, евкалиптови дървета от Австралия, кактуси от Централна Америка и цитрусови растения от Средиземно море. И ако това не ти е достатъчно, в градината живеят и различни животни – риби, костенурки, пауни, а от 2019 г. и лемури. Разходката из целия комплекс ни отне около час.

Спирката към гарата се намира точно срещу ботаническата градина, но не ни се чакаше и решихме да повървим пеша. Сякаш ходенето през целия ден не ни беше достатъчно. Стигнахме до гарата за около 20 минути – точно навреме за влака към Вроцлав.

Би ли добавил замъка Książ Castle и съседната ботаническа градина към списъка си с места за посещение?

Ако харесваш конспиративните теории, бих се радвала да знам: каква според теб е била първоначалната цел на подземието на замъка?