3 дни в Краков, Полша

Подробен пътеводител за Краков, Полша

Ако планирате пътуване до Полша, най-вероятно Краков е на първо място в списъка ви с градове, които да посетите. Този красив град е перфектната комбинация от исторически забележителности, достъпни ресторанти, музеи, водка барове, кули с панорамни гледки и бутикови магазини.

В следващите редове споделям подробнa информация за забележителностите, работно време и цени. Да започваме!

3 дни в Краков, Полша

Кратка история на Краков

Краков датира от 7 век. Винаги е бил един от най-важните градове на Полша и сред най-важните културни и образователни центрове.

По време на нацистката окупация на Полша през Втората световна война Краков се превръща в един от най-важните административни градове на Третия райх. Тъй като нацистите превръщат Краков в изцяло немски град, евреите са били затворени в пренаселени гета, а по-късно са депортирани в Аушвиц-Биркенау и други концентрационни лагери.

През 1945 г. съветските сили „освобождават“ Полша от нацисткото управление. Краков е един от малкото източноевропейски градове, избегнали бомбардировките през Втората световна война, така че много от улиците и архитектурата на града остават непокътнати.

Краков и Полша остават под съветско управление до падането на комунизма през 1989 г.

През 1978 г. целият стар град на Краков е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. Сега Краков е най-туристическият и посещаван град в Полша.

Малко полезна информация преди пътуване:
Валута
: полска злота (zł)
Език: полски, но английският също се говори добре
Документи: от България се пътува само с лична карта

Ето моите препоръки за нещата, които да видите за 3 дни в Краков:

Как да използвате тази карта: Кликнете върху таба в горния ляв ъгъл на картата, за да видите слоевете (забележителности и места за хранене). Можете да кликнете върху отметките, за да скриете или покажете слоевете. Ако кликнете върху иконите на картата, ще получите повече информация за всяка точка. Ако кликнете върху звездата, тази карта на Краков ще се добави към вашия акаунт в Google Maps. За да я видите на телефона или компютъра си, отворете Google Maps, кликнете върху бутона за меню, отидете на „Вашите места“, изберете Maps и ще видите картата в списъка си.

Колко време да прекарате в Краков?

3 дни в Краков са достатъчни, за да посетите замъка Вавел, както и най-интересните забележителности в Стария град. Ще имате време да се разходите из еврейския квартал Кажимеж, както и за еднодневна екскурзия до Аушвиц-Биркенау.

Ако имате по-малко от 3 дни в Краков, можете да направите същия маршрут, с някои модификации. За 2 дни в Краков можете да прекарате първия си ден в разглеждане на Стария град и да изберете между замъка Вавел или еврейския квартал, а на втория ден да поемете на еднодневна екскурзия до Аушвиц. Следобед можете да посетите солната мина Wieliczka или да прекарате повече време в Стария град.

Придвижване в Краков

До Краков може да стигнете със самолет от София, а ако предпочитате бюджетен вариант, може да пътувате до града с RyanAir от Бургас или Варна.

Друг вариант да стигнете до Краков е с влак или автобус от Варшава. Има доста варианти за пътуване с FlixBusние пътувахме за 18 лева на човек в посока и стигнахме за точно 4 часа. По-бърз вариант е с влак-стрела – в този случай ще стигнете за малко над 2 часа, като това ще ви струва около 70 лева на човек в посока.

Краков е безопасен и достъпен

Градът е чист и лесен за ориентиране. Нямате нужда от кола или таксита, тъй като можете да стигнете пеша навсякъде в града.

НАСТАНЯВАНЕ В Краков: КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕте

За разлика от Вроцлав и Варшава, където основните обекти са групирани в центъра, краковските забележителности са по-разпръснати. Можете да отседнете в сърцето Стария град, но има и други страхотни квартали, които да вземете предвид. Както във Вроцлав и във Варшава, и тук избрахме малък и модерен апартамент в Стария град, като за 3 нощувки платихме около 320 лева.

Преди да започна със забележителностите в Краков, напомням да си направите туристическа застраховка. Никога не знаете какво ще се случи и както един мъдър човек е казал: „Ако не можете да си позволите застраховка за пътуване, не можете да си позволите да пътувате.“ Така че не напускайте дома без това.

Ден 1: Основни забележителности

Замъка Вавел | 3 дни в Краков, Полша

Замъкът Вавел

Една от най-емблематичните забележителности в Краков е близо 1000-годишният кралски замък Вавел.

Замъкът е уникална смесица от готическа, ренесансова и барокова архитектура, тъй като се разраства и разширява през годините, като всяко допълнение подчертава културното наследство на Краков.

Лесно бихте могли да прекарате поне половин ден в посещение на всички места. За щастие (или не), начинът, по който е проектирана билетната система, плащате само за атракциите, които искате да посетите.

Най-известният гражданин на Краков е архиепископът на катедралата Вавел. Той живее тук в продължение на 40 години, докато не се премества във Ватикана. След това става папа Йоан Павел II!

Папа Йоан Павел II влиза в историята като първият славянски папа и е първият папа, който не е италианец от 455 години.

Двора на замъка

Можете да се разходите из територията на замъка Вавел безплатно. И за много хора това може да е достатъчно. Това е красиво място за посещение, с уникална катедрала, поддържани градини и много исторически сгради. Територията на замъка отваря в 6 сутринта, така че можете да дойдете рано, ако искате.

Катедралата Вавел

Вавелската катедрала е Уестминстърското абатство на Полша. В гробниците на църквата са погребани някои от най-важните хора на Полша.

Можете да влезете в катедралата Вавел безплатно, но без билет няма да можете да посетите платените обекти. Те включват музея на папа Йоан Павел II, малки параклиси, криптата и камбанарията Сигизмунд. За да стигнете до върха на камбанарията на Сигизмунд, трябва да изкачите 70 много стръмни дървени стъпала, където се открива красива гледка към Краков. Посетете официалния уебсайт за актуализирани часове и цени.

Важно: Ако имате планове да посетите Краков в неделя, помислете за пренареждане на реда на този маршрут, така че ден №1 да не е в неделя (поради ограничените часове в катедралата Вавел и базиликата Св. Мария).

Замъка Вавел | 3 дни в Краков, Полша
Замъка Вавел | 3 дни в Краков, Полша

Музеите на замъка Вавел

За тези, които искат да научат повече, има няколко музея, разпръснати из целия замък Вавел. Те включват държавните зали, съкровищницата на короната и оръжейната, кралските апартаменти, кулата Sandomierska и др. За да бъде още по-сложно, за всеки от тези обекти е небходимо да се закупи отделен билет. Само ограничен брой билети се продават на ден, така че елате тук сутринта, преди билетите да са изчерпани. Вижте повече на официалния уебсайт.

Работно време: Работното време варира според сезона. През повечето делнични дни от годината билетните каси отварят в 9 сутринта. През почивните дни касата за билети отваря в 9:30 сутринта. Проверете официалния уебсайт за актуализирани часове, цени и празници.

Вавелският дракон

Според легенда, която датира от 1200 г. зъл дракон на име Смок е живял във варовикова пещера под хълма Вавел, която можете да посетите. Полски принц на име Кракус побеждава дракона и построява своя дворец върху леговището на убития дракон.

В резултат на легендата днес има огнедишаща статуя на дракон извън замъка в чест на поражението и основаването на Краков. Това е и символът на града.

Вавелския дракон | 3 дни в Краков, Полша

Улица Grodzka

След като сте на улица Grodzka, струва си да се отклоните малко, за да видите две исторически църкви в Краков. Църквата Свети Петър и Павел е облицована с мраморни статуи на 11 от апостолите (без Юда). Построена между 1079 и 1098 г., църквата Св. Андрей е една от най-старите сгради в Краков.

Главният пазарен площад (Rynek Główny) | 3 дни в Краков, Полша

Главният пазарен площад (Rynek Główny)

Този площад е огромен. Всъщност това е най-големият средновековен пазарен площад в Европа. Построен е през 13 век, след като градът е бил разрушен от татарите. Оттогава това е един от най-важните търговски обекти в града.

Сега площадът е пълен с кафенета, туристи, търговци, коне и файтони и страшно много гълъби.

Пазарът за платове (Sukiennice)

Това е централната част на площада. През Средновековието това е бил оживен пазар в сърцето на Краков. Все още е оживен и натоварен днес, но сега е пълен с туристи, търсещи идеалния сувенир.

Базиликата Дева Мария (Kościół Mariacki)

Това е едно от най-известните места в Краков. За да влезете в църквата, ще трябва да платите 15 zl (около 7 лева), но си заслужава да видите най-големия готически олтар в света и яркосиния таван. Работи всеки ден от 11:30 до 18:00 часа с изключение на някои празници.

На всеки кръгъл час излиза човек, който свири на тръба от прозорците на кулата Дева Мария. Съществува легенда, че преди стотици години, когато монголските войски наближавали Краков, тръбач подал тревога, свирейки на този инструмент. По средата на песента е улучен от стрела, която го убива и внезапно слага край на мелодията. Градските порти обаче били затворени и градът бил спасен. Сега, когато тръбачът свири, спира на същата тази точка от мелодията.

От тук е може би и най-добрата гледка към Краков. По време на нашето посещение по-високата кула беше в ремонт и не можахме да се насладим на гледката, до която водят 239 стъпала.

Кулата на кметството | 3 дни в Краков, Полша

Кулата на кметството

На Стария градски площад в Краков се намира кулата на кметството. Избите в тази кула някога са били затвор със средновековна стая за мъчения!

От тук се открива още една страхотна гледка към Краков. Въпреки това, ако имате време (или енергия) само за едно изкачване на кула, базиликата Света Мария е победител (ако кулата работи).

Подземният музей

Този музей се крие под централния пазарен площад. Преди години разкопки разкриват древни пазарни сергии, артефакти и гробище. През 2010 г. тези археологически съкровища са превърнати в музей. Подземният музей Rynek е интересна смесица от средновековна история и най-съвременни технологии. Сензорни екрани, видео дисплеи и холограми ви връщат в Средновековен Краков. А през това време стотици туристи се разхождат по централния пазарен площад, точно над главата ви!

Входът е през пазарът за платове срещу базиликата Св. Мария. Билетът е 32 zł (~15 лв.), като във вторник е безплатно, а актуалното работно време вижте на сайта.

Улица Florianska

Това е една от най-известните улици в Краков и моята любима. Тя свързва централния пазарен площад с портата на Флориан. Дълга е само три пресечки и е пълна с бутикови магазини, магазини за сувенири, няколко ресторанта и барове, а черешката на тортата са музей с восъчни фигури и магазин на Хари Потър.

Портата на Флориан, средновековните стени и Барбакана

В горната част на улица Флорианска е портата на Флориан и древните средновековни стени, които ограждат част от стария град.

Барбакана е кръгла отбранителна крепост, която се намира точно извън стария град. Не е толкова вълнуващо вътре и може да се пропусне, ако нямате време или енергия. Просто обиколете вътрешността на крепостта. Разходката по стените на Портата на Флориан е по-интересна.

Портата на Флориан | 3 дни в Краков, Полша

Ден 2: Еврейския квартал Kazimierz

Фабриката на Оскар Шиндлер

Ако сте гледали спечелилия Оскар филм “Списъкът на Шиндлер”, може би знаете, че фабриката за емайл на Оскар Шиндлер е била в Краков. Оскар Шиндлер е германец, на когото се приписва спасяването на 1200 евреи по време на нацистката окупация на Краков.

Сега фабриката е исторически музей с инсталации, показващи Краков по време на окупацията. В музея можете да видите мазето, където са били скрити евреите, бюрото на Оскар Шиндлер и реконструкция на апартамент в краковското гето.

За съжаление музеят беше затворен поради технически причини и не успяхме да го посетим, което пък е причина отново да се завърнем в Краков.

Площадът на героите от гетото | 3 дни в Краков, Полша

Площадът на героите от гетото

От фабриката на Оскар Шиндлер отидете до Площада на героите от гетото. Това е било най-голямото открито пространство в гетото и мястото, където хората могат да избягат от пренаселените жилища. По-късно същото това пространство се превърща в сърцераздирателно място, когато семействата са разделяни, за да бъдат депортирани до концентрационни лагери.

През 2005 г. площадът е реновиран и оформен с големи метални столове, които представляват 68 000 души, които са били депортирани оттук.

Kazimierz (Кажимеж)

Друг важен район в Краков е Kazimierz, историческият еврейски квартал.

След нахлуването в Полша в началото на Втората световна война, Хитлер прави Краков столица на генералното правителство на Германия поради първостепенното му централно местоположение в Европа. Еврейското население на града е принудено да влезе в оградена зона, известна като Краковското гето. Оттук те са изпратени в Аушвиц и други близки лагери за унищожение.

Сега Kazimierz е смесица от синагоги, магазини за сувенири, отлични ресторанти и малки бутици. Това е много приятно място за прекарване на няколко часа или дори остатъка от деня. И с по-грубото си, по-остро излъчване, усещането тук е много по-различно от разходката из Стария град на Краков.

Посетете старото еврейско гробище в синагогата Remuh, вижте пасажа от “Списъка на Шиндлер”, пазарувайте и разгледайте квартала.

Пасажът от “Списъкът на Шиндлер”

Разположен на улица Jozefa, има малък проход, който е сцена от един от най-великите филми “Списъкът на Шиндлер”. Сега това е тихо и пренебрегнато място, но си заслужава, ако сте гледали филма и искате да видите една от най-разпознаваемите сцени.

Традиционна еврейска храна | 3 дни в Краков, Полша

Храна

За обяд препоръчвам ресторант Klezmer-Hois, където можете да опитате традиционна еврейска храна.

Връщането до Стария град е на 20 минути пеша. По пътя ще минете през Pinball Museum. Този „музей“ съдържа колекция от стари и нови флипер машини, на които можете да играете. Това е страхотно място за деца, пък и възрастни.

Завършете деня с вечеря и напитки в Kazimierz или Стария град. В Краков има няколко бара, където можете да опитате водка, като например Wodka Bar в Стария град.

ДЕН 3: Еднодневна екскурзия до Аушвиц-Биркенау

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, докато сте в Краков, е да отидете на еднодневна екскурзия до Аушвиц-Биркенау. Това е най-големият от нацистките концентрационни лагери и отрезвяващ мемориал на всички загинали по време на Холокоста.

Разположен на 75 километра от Краков, посещението тук отнема по-голямата част от деня. Можете да посетите Аушвиц-Биркенау самостоятелно. Препоръчвам да си вземете билети предварително онлайн, за да избегнете големите опашки.

Аушвиц-Биркенау | 3 дни в Краков, Полша
Аушвиц-Биркенау | 3 дни в Краков, Полша

Еднодневна екскурзия до Аушвиц-Биркенау ще отнеме около шест до осем часа от деня ви, в зависимост от избрания от вас начин на транспорт (автобус, влак, личен шофьор или обиколка).

Също може да отидете и до солната мина Wielickza. Тази подземна мина е пълна със скулптури, направени от сол. Еднодневна екскурзия до Аушвиц-Биркенау и солните мини Wielickza отнема около 10 часа.

Прочете как да планирате еднодневното си пътуване: Аушвиц-Биркенау, Полша.

Така прекарахме 3 дни в Краков, Полша! Планирате ли пътуване до този град? Кажете ми в коментарите по-долу!